Valentýn - 14.02.

Happy Valentine's Day - post it

Valentinus byl římský křesťanský kněz a lékař, žijící v Římě, za vlády Císaře Marka Aurélia Klaudia, který bývá vyobrazován s kalichem v levé ruce a s mečem v pravé. Jestliže opustíme legendy, dozvíme se, že papež Gelasius I., který poprvé stanovil uctívání svátku sv. Valentýna, o jeho životě mnohé nevěděl. Hledal zřejmě jen náhradu za pohanský svátek zvaný Lupercalia, který se slavil v Římě každoročně 15. února.

Valentýnské pozdravy si začali lidé posílat až později, první „valentýnku“ údajně poslal v 15. století z londýnského vězení své choti orleánský vojevůdce Charles a tato tradice se nejvíc rozšířila asi v 19. století, kdy se valentýnské pohledy začaly vyrábět hromadně. Toto zaujalo také další obchodníky a tito začali postupně nabízet valentýnské sladkosti, kytice a hračky.

Co se nejvíc na Valentýna prodává v současnosti?

• květy
  • parfémy
  • spodní prádlo
  • erotické zboží
  • čokoládové zboží
  • cestování a jiné.

Eshopy zaznamenávají více než 15% nárůst tržeb s průměrnou cenou jednoho nákupu ve výšce cca 50 Eur.
Zajímavé je, že 80% mužů by tento svátek zrušilo, ale 70% žen ho chce slavit pravidelně.

Asociace eshopů by chtěla na těchto stránkách prezentovat přehled on-line obchodů, které se v roce 2019 zapojí se svými akcemi a slevami do Shopping Day - Valentýn 2019.