GDPR a eshopy

symbol EU s GDPR a datem 25 may 2018

Již II. odborný seminář (zdarma), zaměřený na eshopy a GDPR, se uskuteční již 10.04.2018 v Bratislavě.

Na Slovensku v současnosti existuje téměř 10.000 především malých a středních eshopů. Asociace eshopů odhaduje, že více než 30% eshopů má svoji mateřskou společnost v České republice. Skrze podobné právní normy EU může docházet, a tudíž dochází při jejich zavádění do praxe  v České a Slovenské republice k ne vždy identickým výkladům a nařízením.

V květnu vstoupí v České a Slovenské republice do platnosti nařízení EU maximálně zpřísňující ochranu osobních údajů GDPR - General Data Protection Regulation. Přinese do ochrany osobních údajů povinnosti, ale také, v případě neplnění podmínek, likvidační sankce téměř pro všechny obchodní společnosti, živnostníky, jako i další subjekty.

Na eshopy se ze všech stran valí nabídka více či méně hodnověrných školení nebo seminářů k danému tématu, obvykle ale za cenu minimálně 100 Eur na osobu, nebo víc. Informace, které má Asociace eshopů k dispozici - na základě monitoringu malých a středních eshopů v České republice a na Slovensku, svědčí o velmi malé informovanosti a připravenosti eshopů, jakož i celého sektoru on-line podnikání na GDPR. Aby Asociace eshopů pro své členy i nečleny přístupným způsobem zabezpečila profesionální informace a návod – jak na to, oslovila s touto problematikou Národní podnikatelské centrum v Bratislavě u organizace Slovak Business Agency.

„Horúcou témou v najbližších mesiacoch bude uplatňovanie nariadenia a smernice EÚ GDPR (General Data Protection Regulation). Všetci správcovia a spracovatelia údajov vrátane eshopov, ktoré sledujú a analyzujú chovanie návštevníkov na webovej stránke prostredníctvom cookies, komunikujú cez svoju databázu kontaktov ponukové a reklamné e-maily, sú povinní zaviesť technické, organizačné a procesné opatrenia v súlade s GDPR. V NPC v Bratislave im chceme v tejto príprave pomôcť. V spolupráci s Asociáciou eshopov sa plánujeme tejto závažnej téme venovať aj v regiónoch. Pomoc eshopom ale aj iným podnikateľom ponúkneme aj v niektorých ďalších mestách Slovenska, napr. Banská Bystrica, Žilina, Košice alebo Prešov“, dodává Ivica Forrová, vedoucí manažerka Růstového programu Národního podnikatelského centra.

Celý článek Národního podnikatelského centra si můžete prečíst zde: Pomáhame rásť...

Peter Papan, CEO Asociace eshopů: „Jsme velice rádi, že Národní podnikatelské centrum vyšlo vstříc všem provozovatelům eshopů na Slovensku. Bezplatně, s podporou Evropské unie, zorganizuje semináře na téma GDPR se zaměřením také na eshopy. Eshopy se zde dovědí všechny právní i technické podmínky, které musí splňovat, aby se vyhnuly skutečně velkým sankcím.“

První seminář na téma GDPR pro podnikatele s eshopy registrovanými v OR SR nebo ŽR SR se sídlem v Bratislavské župě se konal již 28. března. Na další seminář GDPR dne 10.04.2018, konající se od 9:00 do 13:00 hod,  v budově NPC Bratislava, Karadžičova 2, je možné se registrovaž a následně přihlásit zde: přihlášení se na GDPR seminář.

Další bezplatné semináře na téma GDPR pro podnikatele se sídlem mimo bratislavského kraje budou následovat v Banské Bystrici, Žilině, Košicích a dalších městech po celém Slovensku. Počet účastníků, termíny a místa konání seminářů budou rozesílané emailem, uveřejňované v Novinkách na webu Asociace eshopů, jako i na webu Národního podnikatelského centra a v aktualitách Slovak Business Agency.

Jedinou podmínkou účasti na bezplatných seminářích o GDPR (tzv. skupinovém odborném poradenství) jako i jiné podpory a služeb ze strany NPC i v budoucnu, je bezplatná registrace v Národním podnikatelském centru. Jde o nevyhnutelnou podmínku EÚ na čerpání služeb a aktivace statusu oprávněného MSP (malý a střední podnikatel). Registrace je součástí vyplňování žádosti

V případě dalších otázek ohledně seminářů, resp. témata GDPR pište na support Asociace eshopů Evropské unie - support@eshopa.eu a na tým Růstový program NPC - rp@npc.sk

akce vznikla za podpory: