Black Friday - Černý pátek

Black Friday Sale

Černý pátek, také známý jako Black Friday, představuje zahájení vánoční nákupní sezóny. Americký Black Friday připadá na poslední pátek v listopadu, no v evropských zemích se nákupní horečka natolik uchytila, že slevy najdete už o několik dní dříve.
Ptáte se, proč právě Černý pátek? Existují dvě teorie, jak název vznikl. První se pojí s obrovským davem nakupujících lidí a dopravními zácpami, které jsou pro tento den typické. Druhá souvisí s účetnictvím, kde se ztráta označuje červeným inkoustem a zisk černým. Jelikož je pro obchodníky tento den velice uspokojivý a prodá se množství zboží, účetní knihy překypují černou barvou.
Black Friday už dávno není pouze výsadou kamenných obchodů a úplně samozřejmě se přesunul také na imaginární pulty eshopů. Kupuje se úplně všechno, nárůst tržeb překračuje 30% a slevy dosahují 80%.

Asociace eshopů připravuje prezentaci všech eshopů z České republiky a ze Slovenska, které se v roce 2018 zúčastní akce Black Friday.

V roce 2015 se zapojili například:

Black Friday 2015 - účastníci akce